szaliki w wesołej wersji
do posłuchania:
Rynkowski - Jawa
do przygotowania:na szybki obiad bez mięsa możemy podać do ziemniaków:
śledzia w śmietanie lub karpia z cebulką z zalewy octowej lub jajko sadzone |
- ryba przygotowana kilka wcześniej- dzwonki ogona karpia zawierają sporo ości, warto zaprawić takie kawałki na kilka dni w zalewę octową
- śledź marynowany z cebulką, również do zalewy możemy dodać trochę śmietany
- przygotowanie jajka sadzonego to kilka minut
Pyszności! Muszę wypróbować z tą zalewa octową- nie wiedziałam o takim sposobie! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńmy lubimy rybę w ocie, czy to pstrąga, lina, dorsza a nawet śledzia smażonego. Zalewy nie solę i pieprzę i nie dosypuję cukru. Więc mogę przygotować minimalną jej ilość. Chodzi bardziej o to aby chwilkę pogotować cebulę jesli lubimy ją zjadać. A my lubimy. Jeśli proporcje 4 do 1 są zbyt kwaśne lub po prostu nie jadamy tyle octowych rzeczy, można dolać przegotowanej wody lub przygotować zalewę 5 do 1
Usuńpozdrawiam A. :)
Od zawsze mnie fascynowała ta niesamowita, metafizyczna wręcz przemiana ryby... kiedy trafia na stół Polaków, przestaje być mięsem;D
OdpowiedzUsuńha więc twierdzisz, że ryba to mięso... hęęę
Usuńprzydałby się tekścik wtedy... :)
Tekścik? W sensie, że ja czy Ty?;D
Usuńa myślę, że TwOj takst ciekawszy będzie....
UsuńJejku! Uwielbiam rybke w occie Niestety sama nie robie tylko kupuje w sklepie jak mnie ochota zlapie Ale w moim rodzinnym domu mama zawsze miała w zanadrzu taka rybke Mniam!
OdpowiedzUsuńjeśli zotaną dwa lub trzy kawałeczki smazonej ryby to można spróbować samemu przygotować... pyszna jest :)
UsuńSame fajne i dobre rzeczy u Ciebie Alis.Całuski.
OdpowiedzUsuńmamy dostęp do fajnych i smacznych.....
Usuńto korzystamy....
Bardzo lubię karpia smażonego z cebulą, a szczególnie śledzie w śmietanie. Po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka :)
Pozdrawiam,
Patryk
to warto coś smacznego przygotować...
Usuń:)