do podziału dla O., A. K. P i jeszcze nam porcja została
pomocników miałam dwóch, więc szybko nam poszło
ciszka ziemniaczana |
ciszki kaszubskie:
i komentarze w temacie:
- mniaaaam
- kiszki wolne od krwi
- mam maszynkę a tarłabym ręcznie??? !!!
- tak by się przydała mamie maszynka, bo ja ostatnio dwie miski potarłem na placki
- już mi ślinka na nie leci.......
- a czy one w tej folii smakują jak ciszki prawdziwe?
Nawet w gazetce z Kauflandu jest wzmianka o ziemniakach, przy okazji diety na dobry nastrój. Informują tam iż porcja ziemniaków może poprawić samopoczucie. Warzywo stanowi bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Obfituje w witaminę B1, B2, PP,potas, żelazo, sód, magnez i cynk.Zaparzone obierki dostaną kury w kurniku, im też się należy coś na dobry humor....
Więc porcję ciszek, na poprawę nastroju warto przygotować....
Ciszki...oj kusisz Alis, kusisz! Tymi kurami też...Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńmnie po prostu cieszy, ze w końcu mam możliwość prowadzić normalniejsze życie. Zauważać (i doceniać) codzienność.
UsuńJeszcze często słyszę, nie mamy nie było w domu, mamy nigdy nie było popołudniami w domu. Teraz drugi rok moja praca polega już na czym innym, i zajmuje mi 3-4 godziny średnio dziennie i nie mogę nacieszyć się tym domowym życiem...
To chyba sobie coś zrobię ziemniaczanego skoro to takie dobrodziejstwo na bolączki tego świata;D
OdpowiedzUsuńa masz tam u siebie dzień kartofla czy ziemniaka również?
Usuńzrób, zrób, chociaż placki....
ziemniaczane szaleństwo, ale miło, jak się robi, co się lubi :)
OdpowiedzUsuńczy wierzysz, że dziś była powtórka z rozrywki? Wydałam już całość pomocnikom. I wtedy miałam jeszcze gości z życzeniem: my na ciszki! usmażysz?. I tak nie mam już ani plasterka, muszę zamówić kogoś do pomocy i jeszcze feryjnie kontynuować produkcję....
Usuńale i tak zrobiłaś mi ochotę na babkę ziemniaczaną :P
Usuńkurcze nigdy nie jadlam Wyglada super a nie wiem jak smakuje Do czego można porownac ten smak???
OdpowiedzUsuńhm... po prostu ziemniaki zmieszane z kaszą i solą i to zaparzone w gorącej\ wrzącej wodzie. Aż się wszystko przeparzy....
UsuńNa zimno też podjada się cały czas, ale podajemy podsmazone z boczkiem i cebulą. Przepis w jednym z poprzednich postów.
Z daleka te ciszki trochę jak kiełbasa krakowska! Bardzo apetyczne!:-))
OdpowiedzUsuńNiektórzy właśnie takie plasterki smażą na złoto....
Usuńu nas im większa mamałyga na talerzu tym lepiej...
Dlatego nie ma ładnego zdjęcia gotowego dania na talerzu
:)
Ach te specjały kuchni Kaszubskiej :) I jak ich nie lubić :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniaków jest również dobra babka ziemniaczana :) Jedno z dań białoruskiej kuchni :)
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk