*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





wtorek, 31 stycznia 2017

3 X na pe

 do poczytania:

o deja vu

przyjęcie z czasów PRL

do posłuchania:
chcę tam z tobą być 

do przygotowania: 
kanapki z tym, co zostało z obiadu :


 Pulpety z indyka na diecie wątrobowej
pulpet z mielonej piersi z indyka i papryka marynowana oraz listki bazylii

 Pulpety z indyka na diecie wątrobowej 

to danie, które jeszcze często gości w naszej kuchni, tym razem dodałam naprawdę sporo koperku i pięknie się prezentowały.

Dieta wątrobowa przepis na pulpety
Przepis przypomnę:

PULPETY Z INDYKA: 
- 0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 jajko ( lub samo białko, wersja przy nietolerancji żółtka)
- 2 pajdki suchej bułki pszennej (na którą nie możemy już patrzeć z przejedzenia) zamoczonej w mleku (3 łyżki bułki tartej )
- zielsko, które jest dostępne sezonowo: posiekane: natka pietruszki, koperek, bazylia, liście lubczyku, , dodałam ok 5-ciu łyżek, jak dla mnie, mogło być jeszcze więcej. ( W zimie możemy dodać zioła suszone. Opuściłam szczypiorek, ponieważ nie ma nigdzie informacji, czy można)
- 1 płaska łyżeczka soli ( możemy zmniejszyć ilość soli, jeśli jadamy mniej słone dania)
Mięso wyrabiamy z dodatkami, formujemy pulpety, obtaczamy w mące (moje pulpety bardzo kleiły się do rąk, więc obtoczone miały ładniejszy wygląd i mąka już trochę zagęści sos)

 SOS:
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej (jeśli lubimy gęsty sos, to 2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki mleka (można użyć tylko wywar (wystudzony) z gotujących się pulpetów)

Teraz w zależności od tego, czy planujemy sos pomidorowy, czy zupę pomidorową przygotowujemy wodę do gotowania.
Zagotowałam 1 litr wody, bo najprościej przygotować z tej ilości dobrze doprawiony bulion.
- 1 litr wody solimy 1 łyżeczką soli ( lub l łyżeczką vegety lub 1 łyżeczką Delikatu lub 2 kostkami rosołowymi).
Do wrzątku włożyłam pulpety i gotowałam 15 min. Odlałam 1/2 szklanki rosołu z gotujących się kuleczek. Dodałam do rosołu w szklance 2 łyż. przecieru pom., mleko i czubatą łyżeczkę mąki. ( w tej kolejności, aby mąka nie zaparzyła się w gorącym wywarze). Dobrze rozmieszałam i wlałam do garnka z obiadem.

Zagotowałam, dołożyłam zielonych ziół i dietetyczne pulpety z mielonej piersi indyka gotowe.

10 komentarzy:

  1. Na imprezach z czasów PRL-u jecze były flaczki. Albo bigos;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a bywają u nas i flaczki :)
      bigos rzadziej, ale kapusniak dziś był

      :)))))))))))

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne kanapki! U mnie też papryka jest w częstym uzyciu, bo narobiłam mnóstwo słoików jesienią! A przyjęcia PRL-owskie wspominam z duzym senstymentem, bo rodzice bylu wtedy młodzi ,zdrowi i weseli.Takoż i ja. A gości przyjmowało się czym chata bogata - najczęściej sałatką jarzynową, kurczakami pieczonymi i barszczykiem!;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zasadzie to mięs z domu aż tak nie zapamiętałam....
      kaczki bywały, królik bo te chowaliśmy

      Usuń
  3. Kanapki z pulpecikami w otoczeniu papryki wyglądają bardzo smakowicie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Ci, gdyby takie dietetyczne tylko jadać... :)

      Usuń
  4. Kanapeczki smakowite,,aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tylko taka zwyczajność....
      codzienność...
      :)

      Usuń
  5. Uwielbiam pulpety mięsne, szczególnie jako dodatek do zupy :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...