*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





sobota, 30 lipca 2016

kiszę...

cukinia kiszona, kiszonki
To teraz na słoneczku kisimy.....
próba ukiszenia cukinii, w butelce z nalepką dodatkowo włożyłam jednego ogórka. Myślę, ze będzie można posmakować za kilka dni...
kiszona cukinia, kiszone ogórki
cukinia (ogórki), liść chrzanu, korzeń chrzanu, liść wiśni, gałązki kopru, łyżka soli kamiennej na litr wody.

i na wesoło:

M.A. Trzeciak28 lipca 2016 23:12
Droga Alis, a czy da się ukisić cukinię?
OdpowiedzUsuń

Odpowiedzi




  1. myślę, że możesz spróbować, pewnie chciałabyś naturalny dodatek a nie z octem.

    Mogłabyś spróbować dwa słoiki: kawałki cukini, po 2 ogórki(aby były te dobre bakterie do kiszenia)(ewentualnie czytałam gdzieś, że można dodać kilka łyżek wody z ukiszonych już ogórków) i wszystkie dodatki jak do ogórków kiszonych.

    lub na bazie kiszonych buraków z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kiszone_buraki/przepis.html

    Zaletą tego kiszenia jest, że możesz je przygotować nawet w plastikowych, twardszych butelkach z szerszym korkiem po sokach, po 2 szt różnych warzyw nie zajmą wiele miejsca

    :)
    Usuń
  2. a właściwie idę cukinię zakisić w butelce od napoju pomarańczowego....
    UWAGA u nas do kiszenia używamy SOLI KAMIENNEJ
    :)))

2 komentarze:

  1. Pomysłowa Alis, zaskoczyłaś mnie tymi butelkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze ciekawy link dotyczący kiszonej cukinii:

    http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/08/kiszonki-na-zdrowie-kiszone-ogorki-i.html

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...