...
....
,,,,,
nie przetwórstwo ogrodowe...
- ogórki w różnych postaciach- do słoików
- kiszone,
- kiszone potarte już na przecier ogórkowy (zagotowane już w słoikach,aby te zaciągnęły)
- po kartusku
- mizeria
- kanapkowe
- cukinie
- w zalewie do kartuskich
- z papryką
- na jutro planuję potartą na duże wiórka do mrożenia, taką w wersji próbnej znalazłam TU
Letnie rytuały, słodkie, słone i kwaśne. Kolorowe, pachnące :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że kolorowe, kolorowe, kolorowe....:)))))
UsuńDroga Alis, a czy da się ukisić cukinię?
OdpowiedzUsuńmyślę, że możesz spróbować, pewnie chciałabyś naturalny dodatek a nie z octem.
UsuńMogłabyś spróbować dwa słoiki: kawałki cukini, po 2 ogórki(aby były te dobre bakterie do kiszenia)(ewentualnie czytałam gdzieś, że można dodać kilka łyżek wody z ukiszonych już ogórków) i wszystkie dodatki jak do ogórków kiszonych.
lub na bazie kiszonych buraków z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kiszone_buraki/przepis.html
Zaletą tego kiszenia jest, że możesz je przygotować nawet w plastikowych, twardszych butelkach z szerszym korkiem po sokach, po 2 szt różnych warzyw nie zajmą wiele miejsca
:)
a właściwie idę cukinię zakisić w butelce od napoju pomarańczowego....
UsuńUWAGA u nas do kiszenia używamy SOLI KAMIENNEJ
:)))
Jak ja to lubię jeść zimną :)
OdpowiedzUsuńi ja też.....
Usuńfaktycznie idę chyba ukisić butelkę cukinii.... :)