nadwyżki cukinii i ogórka zamknęłam w słoikach z dodatkiem papryki, będą to zestawy do szaszłyka z piersi kurczaka.....na grilla lub na zimowe obiady
Zalewa do ogórków po kartusku:
4 szkl. wody1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli
drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.
Porcja wystarczy na 4 słoiki 0,9 l
Zalewa po kartusu? Zdradzisz przepis?
OdpowiedzUsuńBuziaki ślę :)
4 szkl. wody
Usuń1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli
drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.
proszę bardzo :)
ślinka mi cieknie na myśl o zimie :) to chyba dobrze
OdpowiedzUsuńto tradycyjnie!!!
Usuńo lecie zimą
latem o zimie...
jest dobrze :))))