*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





piątek, 29 lipca 2016

zamykać...

...kolory lata czas...

nadwyżki cukinii  i ogórka zamknęłam w słoikach z dodatkiem papryki, będą to zestawy do szaszłyka z piersi kurczaka.....na grilla lub  na zimowe obiady
papryka konserwowa czerwona zielona żółta cukinia ogórki
do szaszłyków drobiowych używałam ogórków i papryki z zalewy "po kartusku", więc wpadłam na pomysł aby przygotować gotowe krążki warzyw do tego szaszłyka: jeszcze pierś z kurczaka, cebula i boczek parzony. Jeden słoik na jeden posiłek wystarczy?

Zalewa do ogórków po kartusku:

4 szkl. wody
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli

drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.


Porcja wystarczy na 4 słoiki 0,9 l 

4 komentarze:

  1. Zalewa po kartusu? Zdradzisz przepis?
    Buziaki ślę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 szkl. wody
      1 szkl cukru
      1 szkl octu 10%
      2 łyżki soli

      drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
      Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.

      proszę bardzo :)

      Usuń
  2. ślinka mi cieknie na myśl o zimie :) to chyba dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tradycyjnie!!!
      o lecie zimą
      latem o zimie...
      jest dobrze :))))

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...