*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





poniedziałek, 20 kwietnia 2015

tradycyjnie czy po nowemu





2 razy w tygodniu staram się przygotowywać lżejsze obiady, gotowane, pieczone w foli aluminiowej, lub misce żaroodpornej. Jak jeść zdrowiej.
 Jeśli tradycyjne dania mają zwolenników, to jak im ich nie ugotować?



kurczak z ananasem, schab pieczony w folii, gulasz z dziczyzny i tradycyjne mielone
na diecie możemy zjeść kurczaka z ananasem doprawiony w sposób dietetyczny lub schab pieczony w folii aluminiowej (opis w komentarzu)
na zdjęciu w tym poście schab w wersji na grilla

11 komentarzy:

  1. o kurcze...pieczone w folii z ananasem ;))!!! MNIAM!!!!!!!!!
    ależ mi smaka narobiłaś! no jak Ty takie pyszności gotujesz to ja się wcale nie dziwię, że nie chcą nic innego zjeść! Tez bym nie chciała :))

    Ps. a ten schabik to jak zrobiłaś?! Poproszę o przepis :))

    jeszcze mi ślinka leci... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schabik to alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Już nie raz zdarzało mi się przygotowywać obie wersje. Potrzebny jest schab z kością, pokrojony na 1- 1,5 cm plastry. Kupuję takie w sklepie lub u rzeźnika. Jeśli robię większe zakupy mięsne, to proszę o pokrojenie całego schabu z kością. i wtedy mam też kawałki z polędwicą, jak ten na zdjęciu. Zamrażam po kilka sztuk i mam na dłużej. W miskę żaroodporną wkładam folię alu i na to: polewam łyżkę lub dwie dobrej oliwy, kładę zielsko czyli koperek, pietruszkę, por, liśc tymianku, liście czosnku itd, (latem prosto z grządki, zimą mrożone, nawet liść mięty miałam kiedyś...) kładę mięso posypuję przyprawą typu vegeta, zawijam i piekę ok 45 min. Jeśli potrzebuję trochę sosu to do pieczenia dolewam 2, 3 łyżki wody :)

      do postu dołączę link do wersji grill

      takiego schabowego z kością smażymy w panierce jako tradycyjny kotlet również, tylko odpowiednio dłużej trzeba go potrzymać na patelni. (jeśli są grube kawałki, to lekko nadrywam mięso przy kości)

      Usuń
    2. dzięki :)

      taki pieczony w folii jest bardzo dietetyczny - wykorzystam na bank!

      Usuń
    3. jest pyszny, szczególnie doprawiany ziołami, jeszcze zapomniałam o bazylii, szczypiorku, czy majeranku, co kto lubi......... :)

      smacznego i pochwal się jeśli znajdziesz chwilkę.... :)

      Usuń
  2. Uuuuuu laaaa laa, Alis jesteś konkurencją dla Sowy:) Smakowite - to widać, piękne - to widać i świeżutkie, ummm, palce lizać :)

    P.S. Tylko patrzeć jak Cię zaczną podsłuchiwać :)
    Nie zapytam z czego dziczyzna, bo boję się że to może być ... kaczka... dzika...

    Ściskam i podziwiam, kwa, kwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ah Ty Kobieto o dobrym sercu, martwisz się o swoje koleżanki, chwała Ci. Nie tym razem nie z kaczki....... :)

      Usuń
    2. Kamień z serca mi spadł...
      A jak tam Renia, usiadła ?

      Kwa, niech siada, bo jak ja usiądę to ... będzie jajecznica ;-)

      Usuń
  3. a ja dzisiaj udusiłam wcebuli i czosnku polędwicę wieprzową chłopakom,aaa w sosie z ciecierzycy... nie wiem, czy zdrowo, ale pysznie... następnym razem zrobię "Twój" schab, a sobie zupę z czerwonej soczewicy... i każdy ma to co lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale taka polędwica na kościu ze schabem to dopiero pycha jest........
      to zaokrąglone mniejsze kółeczko po prawej stronie kościa, ach lubie bardzo :)

      Usuń
    2. mniam

      https://youtu.be/yO2CcGgIeOs

      Usuń
    3. miłe, ładuje bateryjki............

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...