grzyb gąska zielonka rośnie od października do grudnia, w borach sosnowych na piaszczystej glebie z dużą ilością porostów, prawie zawsze w dużym skupisku.
gąski pachnące lasem, można usmażyć w panierce z mąki i jajka, można podsmażyć krajankę z boczkiem i cebulką lub przygotować marynaty octowe |
Malutkie marynowane pyszne. Nigdy sama nie zbierałam, bo w październiku zawsze już w pracy uwięziona, a nie na wakacjach.
OdpowiedzUsuńMieć las w zasięgu ręki :)to wielkie szczęście ...
dziękuję, że przypominasz, bo czasem jest to naturalne, że zapominamy...
Usuńw zasięgu roweru i samochodu, ale jakby się uprzeć to i na dłuższym spacerze grzybów, by można nazbierać... :)
Gąski, gąski do domu...
OdpowiedzUsuńdziękuję za uśmiech...
Usuńpodśpiewuję sobie tak od trzech dni.........