*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





czwartek, 22 października 2015

gąski 2015

sezon uważamy za rozpoczęty

grzyb gąska zielonka rośnie od października do grudnia, w borach sosnowych na piaszczystej glebie z dużą ilością porostów, prawie zawsze w dużym skupisku.


gąski pachnące lasem, można usmażyć w panierce z mąki i jajka, można podsmażyć krajankę z boczkiem i cebulką lub przygotować marynaty octowe



gąska zielonka


4 komentarze:

  1. Malutkie marynowane pyszne. Nigdy sama nie zbierałam, bo w październiku zawsze już w pracy uwięziona, a nie na wakacjach.
    Mieć las w zasięgu ręki :)to wielkie szczęście ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, że przypominasz, bo czasem jest to naturalne, że zapominamy...

      w zasięgu roweru i samochodu, ale jakby się uprzeć to i na dłuższym spacerze grzybów, by można nazbierać... :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. dziękuję za uśmiech...
      podśpiewuję sobie tak od trzech dni.........

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...