las bukowy jesienią |
- piąty- (jeszcze zimowy) tydzień 2016 roku
trochę borowikowych wspomnień zimowych
do sosu tatarskiego: cebulka, ogórek kartuski, borowik marynowany |
i borowiki przerobione na sos tatarski,
drobno posiekane składniki solimy, pieprzymy i dodajemy:- w wersji dietetycznej łyżkę jogurtu
- w wersji pośredniej łyżkę śmietanki
- w wersji "jak kiedyś"- łyżkę majonezu
możemy podać:
- do ozorów
- do tatara (bez dodatków zabielajacych)
- do ugotowanych ziemniaków- będziemy mieli najprostszą sałatkę. (nazywana u nas z kaszubskiego: bùlwë z gurczim)
Spacery po lesie:
Hahaha... u mnie wczoraj zupa grzybowa z zamrożonych grzybów i też pomyślałam o jesiennym zbieraniu ich... :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
zupę grzybową gotuję tylko na suszonych grzybach. A Twoja zupa jest z ugotowanych
UsuńMy świeże grzybki oczyszczone i pokrojone na kawałki, albo rozdzielone kapelusze same, oddzielnie nóżki, w woreczki i zamrażamy. Potem je odmrażamy, są jak świeżo zebrane a pachnie w całym domu nimi. Polecam :))) Aaa! nie opłukujemy ich, takie świeżo obrane i pokrojone zamrażamy, można zamrażać też całe, byleby nie myć, bo potem sklapcieją przy odmrażaniu.
Usuńkiedyś próbowałam tak mrozić podgrzybki, ale nie byłam zbyt z nich zadowolona, może jesienią zrobię jeszcze jedną próbę.
Usuńu mnie po grzybach zostało jedynie wspomnienie :)
OdpowiedzUsuńto promieni słońca ze zdjęcia podsyłam, bo zapachu grzybowego przez sieć nie potrafię jeszcze podesłać :)
UsuńUwielbiam tatarski :))) Mniam ! A ten ogórek kartuski to on jaki jest, po za tym, że kartuski?
OdpowiedzUsuńspecjalna słodsza zalewa octowa (- 4 szkl. wody, 1 szkl octu, 1 szkl cukru) i koniecznie w słoiku musi się znaleźć papryka,) powinnam chyba napisać ogórek po kartusku... :)
UsuńOoo właśnie, doszły grzybki od mamy, muszę zrobić sos tatarski, to jest myśl :) kiss
OdpowiedzUsuńmarynowane??? pychota była :))
Usuńtak, marynowane :)
UsuńSuper! Mam grzybki zrobie sos tatarski :)
OdpowiedzUsuńoj tu zajrzałam, chyba tez pokroję składniki na drobno :)
Usuń