do poczytania:
na długie jesienne wieczory opowieść Olgi
miasteczko odnalezionych myśli
do posłuchania:
jesienna zaduma Magda Umer
do przygotowania:
zapiekany kartofel, pachnie cudownie, smakuje wyśmienicie
|
podgotowany w łupinie kartofel przecinamy na krzyż, układamy go na sporym kawałku folii aluminiowej, dokładamy podsmażoną cebulkę z boczkiem, łyżkę masła, solimy pieprzymy, posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami- zawijamy w folię, tak jakby czosnek z ogonkiem i zapiekamy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. smacznego |
Ziemniak mniam. Uwielbiam, choć taki pomysł to pierwszy raz wypróbuję. Tylko co ma być z tym czosnkiem z ogonkiem ? Podgotować ile Alis? 10 min, 15 ?
OdpowiedzUsuń:)
zawinąć w spory kawałek folii, i nadmiar folii uformować w taki wystający ogonek, wygląda to jakby czosnek z łodyżką był w środku, nie ziemniak. Wygodnie potem takie gorące wyjąć z naczynia. Mniejsze pogotuj 15 minut, większe możesz 20, żeby dał się do połowy ładnie przekroić.......
Usuń:)
:)
Dzięki :)))
UsuńLubię takie kartofle,wczoraj miałam na obiad podobne tylko bez boczku a z samą cebulką...:)
OdpowiedzUsuńpodsmażoną? to i tak wersja lekka :)
UsuńOj Alis, jak Ty możesz?! Teraz myślę,żeby sobie taki zapiekany kartofel zrobić. Uwielbiam takie smaki. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńi zrobiłaś? ciekawe.....
Usuń:)))
mmmm...kartofel az u mnie pachnie :):):)
OdpowiedzUsuńciekawe, czy będzie można kiedyś przesłać zapach przez łącza???
Usuń:)))))