Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce. I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))
sobota, 19 listopada 2016
szczyptę...
koloru przemycam z rana....
już jest możliwość zakupu świeżego śledzia, w domowej zalewie octowej smakuje wyśmienicie.
Śledź u mnie w towarzystwie jajka i papryki z zalewy po kartusku.
aż się usmiechnęłam, że zalewa i u Was wpisze się do przetwórstwa. Do papryki stosujemy ją również. Jako dodatki tak samo: czosnek, chrzan, jesli jeszcze jest to koper. Ale gdy papryka jest tania 9w tym roku czerwoną kupiłam po 2,50, zieloną i żółtą po 1,50 to przeważnie kopru już nie ma w ogrodach. Do słoika z papryką dodajemy dodatkowo mały listek laurowy, kawałek: taki centymetr na centymetr zielonej natki pietruszki i naci selera. Na koniec dolewamy łyżeczkę oleju lub oliwy, co kto ma w domu. Sąsiadka uważa, że paprykę trzeba gotować 15 minut i tego pilnuje. Chodzi o skórkę z papryki. Ja też gotuję tak między 10-15 minut i różnie z miękkością bywa. Taką paprykę używam również do szaszłyków, do leczo a nawet do gulaszu jeśli akurat świeżej w domu nie mam. Lub jest w tym czasie droga.
Nie wiem co wybrać, śledzia czy jajo :)
OdpowiedzUsuńkisses
nie podpowiem raczej, nie potrafię :)
UsuńLubię śledzie :) Są pyszne :) Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
a najlepsze takie świeże z kutra, :)
Usuńz zalewy po kartusku?! tak to jeszcze nie robiłam, ale domyślam się ,że pyszne, bo ogórki w tej zalewie są wyśmienite! :))
OdpowiedzUsuńpięknej soboty Alis :)
aż się usmiechnęłam, że zalewa i u Was wpisze się do przetwórstwa. Do papryki stosujemy ją również. Jako dodatki tak samo: czosnek, chrzan, jesli jeszcze jest to koper. Ale gdy papryka jest tania 9w tym roku czerwoną kupiłam po 2,50, zieloną i żółtą po 1,50 to przeważnie kopru już nie ma w ogrodach. Do słoika z papryką dodajemy dodatkowo mały listek laurowy, kawałek: taki centymetr na centymetr zielonej natki pietruszki i naci selera. Na koniec dolewamy łyżeczkę oleju lub oliwy, co kto ma w domu. Sąsiadka uważa, że paprykę trzeba gotować 15 minut i tego pilnuje. Chodzi o skórkę z papryki. Ja też gotuję tak między 10-15 minut i różnie z miękkością bywa. Taką paprykę używam również do szaszłyków, do leczo a nawet do gulaszu jeśli akurat świeżej w domu nie mam. Lub jest w tym czasie droga.
Usuńświetny zestaw!
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję, miło mi :)
UsuńJajo ugotowane na w sam raz tak jak lubię.Jutro zrobię sobie podobne śniadanko!:)
OdpowiedzUsuńah, inspiruję... to dopiero zaszczyt :)
UsuńPrzykro mi bardzo ale jajko wygrało! Cudowne mniam! I ten kolor! Ach ... miłego dnia😊
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. Cieszy mnie pochwała :)
Usuń