*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





sobota, 19 listopada 2016

szczyptę...

koloru przemycam z rana....
śledzik, jajko, papryka konserwowa, chleb
już jest możliwość zakupu świeżego śledzia, w domowej zalewie octowej smakuje wyśmienicie.
Śledź u mnie w towarzystwie jajka i papryki z zalewy po kartusku.

Tu również o śledziku

12 komentarzy:

  1. Nie wiem co wybrać, śledzia czy jajo :)

    kisses

    OdpowiedzUsuń
  2. z zalewy po kartusku?! tak to jeszcze nie robiłam, ale domyślam się ,że pyszne, bo ogórki w tej zalewie są wyśmienite! :))

    pięknej soboty Alis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż się usmiechnęłam, że zalewa i u Was wpisze się do przetwórstwa. Do papryki stosujemy ją również. Jako dodatki tak samo: czosnek, chrzan, jesli jeszcze jest to koper. Ale gdy papryka jest tania 9w tym roku czerwoną kupiłam po 2,50, zieloną i żółtą po 1,50 to przeważnie kopru już nie ma w ogrodach. Do słoika z papryką dodajemy dodatkowo mały listek laurowy, kawałek: taki centymetr na centymetr zielonej natki pietruszki i naci selera. Na koniec dolewamy łyżeczkę oleju lub oliwy, co kto ma w domu. Sąsiadka uważa, że paprykę trzeba gotować 15 minut i tego pilnuje. Chodzi o skórkę z papryki. Ja też gotuję tak między 10-15 minut i różnie z miękkością bywa. Taką paprykę używam również do szaszłyków, do leczo a nawet do gulaszu jeśli akurat świeżej w domu nie mam. Lub jest w tym czasie droga.

      Usuń
  3. Jajo ugotowane na w sam raz tak jak lubię.Jutro zrobię sobie podobne śniadanko!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przykro mi bardzo ale jajko wygrało! Cudowne mniam! I ten kolor! Ach ... miłego dnia😊

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...