słowa piosenki ciągle przypominają o sobie, bo przecież jesienią najsmaczniejsze są jabłka.....
dostałam reklamówkę jabłek, wygląd nie najpiękniejszy, ale to stara odmiana Szara Reneta. Ręcznie zerwana z przeznaczeniem dla nas. Miła niespodzianka. |
Zapiekam więc te jabłka w misce żaroodpornej na różne sposoby. Bardzo lubię sposób, który mogę przygotować z jabłkiem prosto z drzewa, tylko kilka razy w sezonie. Jabłko zapieczone z mięsem kaczki lub gęsiną. Jaki smak, tylko wygląd takiego pływającego w sosie czegoś tam, nie zachęca.
- Więc przygotowuję je jako dodatek do obiadu. Polewam takie jabłka po prostu sosem z pieczenia, dodaję ziaren różnych i obficie posypuję majerankiem.
- Wersję na słodko pewnie wszyscy znają: rodzynki, inne suszone owoce, pestki słonecznika, dyni, siemienia lnianego i sezamu. Na to miodu polewam trochę i cynamonu podsypię.
A ja jabłko z miodem i cynamonem, czasami dodaję orzechy i rodzynki :)
OdpowiedzUsuńzimowe rarytasy... :)
Usuńuwielbiam jabłka! a ryż z jabłkami to juz w ogole - Mistrzostwo swiata <3 http://czynnikipierwsze.com/
OdpowiedzUsuńz jabłkami? nie jadamy. Ale chętnie z podpowiedzi skorzystam :)
Usuń