(oczywiście w przyrządzaniu).
U sos mnie ma wiele zastosowań. W zależności do jakiego dania jest potrzebny.
1 łyżka palmy (ogólnie tłuszczu)
1 łyżka mąki ( coś do zgęszczenia tłuszczu)
1 kostka rosołowa
0,5 litra wody (specjalny pół litrowy garnuszek z wisienkami mam)
Palmę roztapiam, do ciepłej dodaję łyżkę mąki, dobrze mieszam. Zdejmuje z ognia (jeśli ktoś mi w tym czasie przeszkodzi- sos się przypali, albo będą grudki w nim). Powoli dolewam wodę dokładnie mieszając, dorzucam kostkę rosołową, Zagotowuję ciągle mieszając, bo może się przypalić.
I teraz kreatywność? Nie, to potrzeba matką wynalazków.
- sos do kurczaka podczas diety:
- sos pomidorowy do pulpecików lub kotlecików
- biały sos do ryb
mniej ładne dzwonki karpia, który był przeznaczony na kolację wigilijną - zamrażam je i wykorzystuję na obiad, gdy już nie ma tyle różnego jedzenia |
cukier, sok z cytryny, biały pieprz (jest ostrzejszy od czarnego), dużo ziół zielonych (mogą być suszone), maggi, pietruszka, seler nać, koperek, szczypiorek, bazylia, (robię go zawsze do smażonej ryby, mówimy na niego sos z zielskiem)
- musztardowo- chrzanowy sos do jajek
Sos z dodatkami doprowadzamy do wrzenia, często mieszamy, bo lubi się przypalać.
Gotowe w kilka minut. Nie solę dodatkowo sosu bowiem smak z kostki rosołowej nam odpowiada.
przepis na biały sos- dieta wątrobowa
Na diecie wątrobowej:
O śniadaniu na diecie wątrobowejNa obiad można zjeść:
rosół wg pięciu przemian
lin pieczony w folii
pulpety z indyka
drobiowe mięso, warzywa i nowalijki
Tu o lekkim deserze .
A tu TOP 5 na diecie wątrobowej
Z grilla
i warzywka
Ile pomysłów na obiady podsuwasz Alis :) Jajka z sosem chrzanowym i ziemniaczkami, mniammmm...
OdpowiedzUsuńCzas się brać za obiad :)
Uściski, B
też w niedzielę lubimy szybko przygotowane obiady, takie, aby zbyt długo nikt nie stał przy garach :)
UsuńUśmiechy A.
...czyli beszamel ;) w różnej wersji :)
OdpowiedzUsuńpodam Ci jeszcze jeden wariant: ja robię z masłem, proporcje identyczne i sposób wykonania też ale zamiast wody dodaję 0,5 l mleka, startą na tarce 1/2 gałki muszkatołowej i sól...oczywiście bez kostki rosołowej :)
Ty robisz wersję lux, masełko, mleko lub rosół... Też taką robię do ryżu. A to taka wersja szybko-uboga, ale smaczna. :))))
UsuńPycha...
OdpowiedzUsuńi w kilka minut gotowe :)
UsuńZanotowałam
OdpowiedzUsuńja lubię, na słonym maśle uprażyć mąkę z ciecierzycy, i dodać mleko.... taki beszamel, ale mąka nadaje zupełnie inny smak, wtedy szaleję z dodatkami, czasami wystraczy dużo sieknej pietruszki innym razem kolorowy pieprz, albo zielony... takie tam
kiss
kolorowy pieprz, na to nie wpadłam
Usuńdo wypróbowania następnym razem
:)
Też niekiedy robię podobny sos - zwłąszcza do jajek, tylko, ze ja w ogóle nie uzywam żadnych kostek rosołówych czy maggi - ze względu na glutaminian sodu i inna chemię. Staram sie uzywac ziół - króluje u mnie lubczyk, natka pietruszki i selera oraz koperek i bazylia.
OdpowiedzUsuńPychotki u Ciebie Alis, aż w brzuchu burczy i obiadku sie chce, chociaz dopiero co sniadanie sie zjadło!;-))
u mnie zestaw ziół dokładnie taki sam, teraz mrożone używam. Nie mogłam utrafić w sosie ze smakiem soli, więc oprócz ziół musiałam poratować się kostką, bo nie chciała mi "armia" sosu jeść. :)
UsuńArmia od glutaminianu uzależniona ma chyba troche spaczony smak. U nas tak było, po odstawieniu tego typu sztucznych przypraw. Niczego nie umiałam w sam raz przyprawić. Aż okazało sie, że to nie wina przypraw, ale naszych nawyków. Musiało minąc troche czasu aż kubki smakowe przywykły do braku glutaminianu i teraz juz w ogóle używam mniej soli, a zamiast tego wiecej ziół. Jednak taka operacja wymaga zgodności całej armii i chwilowego niedopasowania smakowego. Jesli wytrwają w kostkowej abstynencji, to w kilka tygodni później odzyskaja normalny smak. Zycże Ci by sie udało coś takiego u siebie zastosować, Alis!:-))
UsuńJuż jakiś czas zdaję sobie sprawę, że te torebkowe glu maja nas w swojej sieci. Próbuję je eliminować ale wolno mi to idzie. Będę próbowała cierpliwie, z nadzieją, że kiedyś się uda....
Usuń