Tym razem udka z kogutka w wersji light.
mięso drobiowe z warzywami pieczone w misce żaroodpornej |
Do miski w rzucam: warzywa które akurat miałam w domu (tu dopuszczalna każda warzywna opcja)-
potarta marchewka (zawsze mam taką garść w zamrażalniku) brokuły, liście pora, selera, pietruszki. Dobrze sprawdzają się do takiego dania kawałki selera naciowego, od kiedy to odkryłam zawsze mam takiego w lodówce- dobrze się tam przechowuje i wyciągam łodyżkę lub dwie gdy potrzebuję. Dodatkowo dosypałam ziarna dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego- mam przygotowane taką swoją mieszankę. Mięso solę, pieprzę, posypuję suszoną bazylią, majerankiem i czosnkiem. Podlewam pół szkl wody (nie dodaję tłuszczy) i wstawiam na godzinkę do piekarnika ustawionego na 200 stopni.
Gotowe danie można podać z ziemniakami lub ryżem lub kaszą- co kto lubi :)
zdjęcie podobnego gotowego dania TU, bo tym razem nie zdążyłam podejść z komórką...
Przygotowaną kurę lub kogutka można kupić na rynku w pobliskiej wsi w środy lub soboty za 20 - 25 zł. Na zamówienie nawet po kilka sztuk.
"Udka z kogutka" - już sam tytuł dania brzmi apetycznie;)
OdpowiedzUsuńmasz rację, wyobraźnia działa....
UsuńUdka w warzywach i przyprawach- pychota! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpotywierdzam danie ma zwolenników, ale można szybko być po nim głodnym, tak lekkie...
Usuńnie jadlam nigdy koguta ale z takimi warzywami musi być pysznie Pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuńsmak mięsa drobiowego, kolor ciemniejszy niż kura lub kurczak, kości wydłużone, nie takie krótkie jak u kury... :)
UsuńZazwyczaj to ludzie pieką udka z kurczaka piekarniku, ale ta wersja jest jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Bardzo lubię pieczone potrawy. A zwłaszcza gdy jest w nich dużo warzyw.
OdpowiedzUsuń