*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





poniedziałek, 6 lutego 2017

w wersji light

ostatnio staram się przyrządzać lżejsze dania w misce żaroodpornej (oj, stłukłam pokrywkę od najmniejszej...).
Tym razem udka z kogutka w wersji light.

kogutek na rosół, danie z kogutka
mięso drobiowe z warzywami pieczone w misce żaroodpornej

Do miski w rzucam: warzywa które akurat miałam w domu (tu dopuszczalna każda warzywna opcja)-

potarta marchewka (zawsze mam taką garść w zamrażalniku) brokuły, liście pora, selera, pietruszki. Dobrze sprawdzają się do takiego dania kawałki selera naciowego, od kiedy to odkryłam zawsze mam takiego w lodówce- dobrze się tam przechowuje i wyciągam łodyżkę lub dwie gdy potrzebuję. Dodatkowo dosypałam ziarna dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego- mam przygotowane taką swoją mieszankę. Mięso solę, pieprzę, posypuję suszoną bazylią, majerankiem i czosnkiem. Podlewam pół szkl wody (nie dodaję tłuszczy) i wstawiam na godzinkę do piekarnika ustawionego  na 200 stopni.
Gotowe danie można podać z ziemniakami lub ryżem lub kaszą- co kto lubi :)

zdjęcie podobnego gotowego dania TU, bo tym razem nie zdążyłam podejść z komórką...


Przygotowaną kurę lub kogutka można kupić na rynku w pobliskiej wsi w środy lub soboty za 20 - 25 zł. Na zamówienie nawet po kilka sztuk.

8 komentarzy:

  1. "Udka z kogutka" - już sam tytuł dania brzmi apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, wyobraźnia działa....

      Usuń
  2. Udka w warzywach i przyprawach- pychota! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potywierdzam danie ma zwolenników, ale można szybko być po nim głodnym, tak lekkie...

      Usuń
  3. nie jadlam nigdy koguta ale z takimi warzywami musi być pysznie Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak mięsa drobiowego, kolor ciemniejszy niż kura lub kurczak, kości wydłużone, nie takie krótkie jak u kury... :)

      Usuń
  4. Zazwyczaj to ludzie pieką udka z kurczaka piekarniku, ale ta wersja jest jeszcze lepsza :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczone potrawy. A zwłaszcza gdy jest w nich dużo warzyw.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...