o owocach cytrusowych
do poczytania:
delegowanie obowiązków
do przygotowania:
zimne nóżki wieprzowe czyli galareta wieprzowa lub zylca kaszubska....
danie na sobotni wieczór, gdy zaprosimy gości..... |
- dla mnie wygodne jest również to, że podczas przygotowania mogę zrobić kilka słoików na później i jeden dla Mamy.."Kaszubska zylca z łopatki
Zylc to rodzaj galarety , tylko bardzo zmielonej i bez żelatyny. Kiedyś była obowiązkową pozycją po uboju świni , gdyż lądowały w niej wszystkie okrawki mięsa , skórki itp . Ta wersja jest nieco ucywilizowana , więc zawiera mięso z łopatki , obgotowane kości i 3 nóżki wieprzowe dla wygotowania żelatyny . To prosta i pyszna potrawa , doskonała na zimę . Można ją podać na każdą okazję . Już troszkę zapomniana, mniej gotowana , jest smakiem z dzieciństwa ."
Opis i przepis na blogu ogrodnik w podróży:
Zachęcam do powrotu do niektórych smaków ,które czasami warto odkrywać na nowo
u mnie zylcę opisywałam TU
Masz rację, że to idealny czas na galaretki!! Jak to się stało, że ja o nich zapomniałam? Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńwarto jakąś przygotować, moze być nawet drobiowa, lub żołądki w galarecie....
Usuń:D
Prześlicznie przystrojona potrawa!Uwielbiam tzw. zimne nóżki i wszelakie galaretki! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńi ja pozdrawiam, juz niedzielnie....
UsuńZaciekawił mnie ten zylc,zapisałam i muszę spróbować zrobić.Tym bardziej,ze można w słoikach przechowywac .Jak długo pasteryzować?Czy nie trzeba.
OdpowiedzUsuńJa uzywam zakrętek typu klik, odlewam zylcę do misek (robię przeważnie dwie mniejsze porcje) takie na "teraz" a pozostałą zagotowuję i na gorąco zalewam w słoiki. Przeważnie się zaciągają.
UsuńTwój zylc wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńdziękuję... :)
UsuńU mnie tradycyjnie zylc jest gotowany zawsze po świniobiciu i jest tego duuużo. Na szczęście zwolenników też nie brakuje i co nie zjemy to rozdajemy wśród rodziny i znajomych. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńu nas świniobicie przechodzi do tradycji...ten czas minął
Usuń:)
U nas to się nazywął salceson :*
OdpowiedzUsuńsalceson nie jest zakwaszany, u nas to inny rodzaj wyrobów :)
UsuńJeśli galaretka to tylko owocowa!
OdpowiedzUsuńo...
Usuńu nas bywają drobiowe, a nawet ryba w galarecie... :)
Ja bardzo lubię z kolei galaretki mięsne, a szczególnie rybę w galarecie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk