*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





wtorek, 8 listopada 2016

3xp

do poczytania:
u Agnieszki: jak mieć dobry listopad
W autobusie siedzi facet i w myślach narzeka. Za nim siedzi jego Anioł Stróż i skrzętnie wszystko notuje. Facet myśli sobie: moja żona to zołza, szef to drań, a moi przyjaciele to świnie. Moje życie jest do d..py…”. Anioł wszystko to spisuje skrupulatnie i myśli sobie: dziwne to zamówienie, ale trudno, muszę je spełnić – taka jest moja rola. 

do posłuchania: 
Nic nie mam
Zdmuchnęła mnie ta jesień całkiem 

do przygotowania:

okrasa z gęsi:  surowe mięso z piersi gęsi, cebula, przyprawy: sól, pieprz.

Pierś mielimy razem ze skórką lub przynajmniej częścią z jednej połówki i cebulą. Doprawiamy dość sporo pieprzem i solą. Przechowujemy w glinianym lub szklanym naczyniu w lodówce przez kilka dni. Część którą nie zjemy przeznaczamy na mielone kotlety lub okraszamy łyżką takiego pachnącego mięsa inne potrawy. (bigos, leczo, kapuśniak itp.)
gęś, pierś z gęsi, gęsina, okrasa
mówimy na to danie po prostu okras, smaczne i pachnące smarowidło na chleb
Inne dania z surowego mięsa:
metka
tatar
carpaccio

obecnie okrasa z gęsi nazywana jest okrasą kaszubską

4 komentarze:

  1. U mnie też okrasa na tapecie. Nie dodaję cebuli, za to obowiązkowo cząber. Dla nas bez cząbru to nie okrasa. Robię sporo a resztę zamrażam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różne wersje próbowaliśmy, najpierw mrozić potem mielić, mielić i gotową mrozić, ale nas nie przekonało... najlepsza na świeżo...

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...