*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





wtorek, 9 sierpnia 2016

prosiłam długo...

... ale niestety, nawał zajęć nie pozwalał na wykonanie ciasta.

Zrobiłam więc sama: po raz pierwszy w moim wykonaniu:
wakacyjna strucla drożdżowa z twarogiem i jagodami
drożdżówka z jagodami, drożdżówka z serem
drożdżówka była mało słodka, podjadaliśmy ją polaną złocistym miodem z tegorocznych zbiorów
przy kawie spędziliśmy więc bardzo miłe chwile.....
oczywiście do drożdżówki najlepsza jest kawa z mlekiem...

Przepis TU
wykonanie w wersji uproszczonej, nie zatapiam rąk w cieście, wszystko mieszam w misce, rozkładam i rozciągam na papierze lub folii- papierem lub folią roluję....
żadnego wyrabiania, wałkowania..... itd....

18 komentarzy:

  1. o matko!!! ależ to smakowicie wygląda - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fajnie mieć blog, na który wrzucę te zdjęcia....

      a pochwała taka cudowna


      (łapię w locie, dzięki....)

      Usuń
  2. Fajnie jest mieć z kim kawę pić i ciastem się opychać, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja podpowiedż jest najcenniejszą na świecie
      - zapamiętam, obiecuję!!! A>

      Usuń
  3. och, bardzo lubię :) dodaję do ciasta miód zamiast cukru w trakcie wyrabiania, bardziej nam smakuje :) oczywiście do wyrośnięcia zacieru odrobinę cukru - klasycznie :) kiss

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie wyprubuję podpowiedź :)
      do sera dodam miód

      * *4-5 łyżek cukru pudru---- ile to łyżek miodu?
      czy rozpuścić go? czy może być gęsty?


      myślę, myślę, pomyślę :))))

      Usuń
    2. No gdzie do sera, do ciasta dodaję ok 2 łyżki stołowe, absolutnie nie do twarogu.

      w ciepłym /ok 1,5 szklanki/ mleku rozcieram drożdże /pół kostki/, z odrobiną cukru, posypuję wierzch mąką i odstawiam w ciepłe miejsce, idea ciasta dorżdżowego rozgrywa się w cieple, jak wyrośnie, dodaję rozpuszczone letnie masło, ok 15 dag, czyli 150 g, 3 żółtka i jedno całe jajo, 2-3 łyżki zakwasu żytnego i mąkę, porcjami, na oko, z dwukilogramowego opakowania wychodzi do ciasta prawie poła, a może ciut mniej, w każdym razie kręcę ciasto mikserem, musi tak specyficznie odchodzić od miski, i w trakcie dodaję dwie łyżki stołowe miodu, może ciut więcej. Odstawiam na 30 min do wyrośnięcia i po wyciągnięciu z miski odgazowuję ciasto, i dzielę na dwa wianki. Pierwszy rozwałkowuję, rozcieram marmoladę, układam owoce, zwijam, nacinam, posypuję kruszonką. A do drugiego rozwałkowanego wianka serowego, twaróg zmiękczam słodką śmietaną /48%/ dodaję cukier i cynamon, cynamon dodaję również do kruszonki. Wszystko wykonuję w cieple i pilnuję, żeby ciasto nie przerastało, bo wtedy okropnie czuć drożdżami.

      to wszystko :) ciasto drożdżowe jest najprostsze pod słońcem, kiedy pilnujesz się zasad...

      kiss

      Usuń
    3. i tu muszę polec.... zasady to ostatnia rzecz którą stosuję!!!


      dlatego nigdy nie piekłam drożdżówek!!!
      ... i padłam!!1 eM, Małgoś Twoje wsparcie jest bezcenne.... Dziękuję
      ala

      Usuń
    4. Ciepło, to prosta zasada, jak wchodzisz do piekarni, to też jest ciepło, musi być bez przeciągu, a będzie dobrze. Nabierzesz wprawy, jest mnóstwo filmików na Youtube, jak piec drożdżówki, ja zrobiłam swoją pierwszą drożdżówkę 4 lata temu, i to był dla mnie kosmos, dzisiaj uważam, że to najłatwijesze ciasto :)

      dasz radę, przecież masz już za sobą pierwsze ciasto.

      Usuń
    5. po co mi youtube--- mam Ciebie

      Usuń
  4. Bardzo lubię ciasta drożdżowe :D Dla ciekawostki dodam, że w technologii gastronomicznej, ciasto drożdżowe można robić trzema metodami. Moje najbardziej ulubione ciasto to biszkopt z jabłkami i kruszonką :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podrzucisz przepis?
      jeśli prosty chętnie wypróbujemy :))))

      Usuń
    2. Jak najbardziej :) Niech Pani poda tutaj adres e-mail to napiszę przepis :) Pozdrawiam.

      Usuń
    3. :))))
      mój adres jest w stopce o MNIE...
      na połowie bocznego paska można go znaleźć...
      - myślałam bardziej o poście drożdżówkowym u Ciebie, bo ciekawy temat :)

      i na blogu spokojnie zwracamy się po nicku- nie trzeba innych zwrotów grzecznościowych: Alis wystarczy.

      Wesoło pozdrawiam
      Patryku\ Blog o żywieniu zbiorowym konsumentów

      Usuń
    4. Nie ma sprawy Alis ;)
      Przepis wrzucę na Twojego maila :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Takie ciasto kojarzy mi się z wakacjami! Świeżutkie i cieplutkie jedliśmy bezczelnie na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze mnie cieszy gdy trafiłam z postem....
      dla Ciebie to cudny czas. Sciskam ciepło i wspieram przyjaźnie....

      Usuń
  6. Gratuluję pierwszego samodzielnego ciasta. Co prawda wbrew pierwszemu komentarzowi dla mnie wygląd trochę"rozlazły i spłaszczony", ale jeżeli zostało zjedzone, to znaczy, że smak był dobry, a to najważniejsze. Ja nie piekę ciast w ogóle, bo nie mam sił wystawać w kuchni. Uwielbiam natomiast ciasto drożdżowe(nie lubię z owocami, wyjątek jagodzianki). Moja matka wypiekała znakomite ciasta ale nie każde było estetyczne z wyglądu(zazwyczaj pękały na boku albo na środku). Koniecznie napisz jak wypróbujesz przepis Margarithes. Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich komentujących.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...