niebo sierpniowe
do poczytania:
latem o pomidorach: post Gorzkiej Jagody o pomidorach z 2015 roku, ale o pomidorowych przebojach zawsze warto!!!
Niestety nasze krzaki dopadła zaraza i całość- pewnie 20 litrowe wiadro trzeba było wyrzucić.... (to już bez komentarza)
do przygotowania:
jajka z majonezem, rzodkiewką, podgrzybkiem marynowanym i plasterkiem kiełbasy śląskiej...
możemy przygotować ciekawy letni zestaw- smacznego :) |
- z dodatkiem prawdziwego chleba na zakwasie (dzięki uprzejmości sąsiadki przywieziony z piekarni z tradycjami :)
- jajka oczywiście najlepsze będą od szczęśliwych kur- z wiejskiego wybiegu....
Uwielbiam od czasu do czasu zjeść takie śniadanko ;) Przyznam, że nie ma najlepszego pieczywa jak domowe przygotowane pieczywo na zakwasie :) Dobrze mieć takie znajomości, gdzie możemy dostać pieczywo z piekarni, która wyłączne produkuje pieczywo wg starych receptur. Bardzo lubię jajka od kur prosto ze wsi ;) Jajka z chowu klatkowego, jakie są w sklepie są o niskiej jakości odżywczej. Takie jajka mają małą zawart. kwasów omega-3. Jajka prosto od kur ze wsi mają dużą zawart. tych kwasów. I nie należy przejmować się cholesterolem, bo często ludzie wmawiają, że ono podnosi cholesterol. Jajka wcale nam nie podnosi cholesterolu, gdyż one zawierają lecytynę i cholinę. Ja bardzo lubię kotlety z jajek :) Uprawa pomidorów jest bardzo trudna. Najgorzej jest, jak jakaś ich choroba dopadnie :( Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdoskonałe uzupełnienie mojego postu, jajka to cenny składnik naszego pozywienia
Usuńdziękuję :)
Nie ma za co Alis ;) Po co sobie od życia jajek odmawiać ;) A tak a pro po śniadania, to ja lubię jeszcze taki chlebek posmarować świeżym masłem, który jest domowej roboty :) Szkoda, że tak mało osób robi takie masełko ;)
UsuńOj, pyszne śniadanko! Jajka od szczęśliwych kur i chlebek na zakwasie to prawdziwy rarytas! Ja w tym roku mam mało pomidorów. Krzaki słabe czy co?! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńdziwię się sobie: jak długo nie potrafiłam doceniać skarbów które tu mamy. Kupuję różne produkty żywnościowe ale ostatnio nawięcej przemycam naturalnych rzeczy. :)
UsuńJak zawsze potrafisz narobić smaku :)
OdpowiedzUsuńnie wiem jeszcze co mnie bardziej bawi... :) ładnie ułożone jedzenie czy zrobienie mu zdjęcia :)
UsuńHehe, dobre!
UsuńDoszedł do Ciebie ŚLĄSK w postaci kiełbasy ha ha.Śniadanie jak marzenie.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚląska na Kaszubach bardzo lubiana !!!! i to z tej droższej półki kiełbasa. Ma stałe miejsce na stołach mojej rodziny i sąsiadów i znajomych....
Usuń