Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce. I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))
czwartek, 4 sierpnia 2016
papierówki...
... to zapach i smak mojego dzieciństwa (i wczesnej młodości- ale o tym cicho szaaaa.....)
Ostatnią- ogromną ztrzęsłam z jabłonki. Zdjęcia brak.
Dzieci\Młodzież powiedziały, że to Śnieżka ugryzła zatrute jabłko......
Uwielbiam jabłka :) Papierówki, szara reneta, czy też antonówki :) Są świetne, bo nie tylko można zrobić z nich pyszne ciasto, ale również koktajle, soki owocowe itp. Jabłka to idealny owoce ziarnkowy, który nie tylko dostarcza nam węglowodany, ale również witaminę C, witaminy z gr. B oraz sód, czy też potas. Najważniejszy również jest błonnik pokarmowy, który człowiek potrzebuje, bo wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy. Pektyny z kolei są dobre, bo one obniżają zły cholesterol LDL, więc można o jabłkach wiele, wiele mówić. Szkoda tylko, że jabłka nie są doceniane w gastronomii, bo choć często robi się z nich szarlotkę, jabłka idealne nadają się nawet do surówek warzywnych. Pozdrawiam serdecznie.
Papierówki, to miłe wspomnienie również mojego dzieciństwa, spędzanego u babci. Ona co prawda nie miała sadu przy domu tylko w pewnym oddaleniu, ale sąsiad po drugiej stronie drogi tak. Często z przyjaciółmi zakradaliśmy się do niego. Ja stałam na czatach, kolega trząsł jabłonką, a Halina zbierała je w płachtę lub dół sukienki. Jabłek nie lubię za mocno ale papierówki to wyjątek, właśnie ze względu na to dzieciństwo.
Papierówki miały smak dla mnie zbyt kwaśny smak :( ale wiem, że żółte dojrzałe duże mogą być słodkie :)
OdpowiedzUsuńtakie kwaśne niedojrzałe, to był wtedy ten smak
Usuńjuż jednak się zmienił...
Pachnie szarlotką :)
OdpowiedzUsuńnie została ani jedna...
Usuńzanim się domyśliłam, zostały skonsumowane... he
Uwielbiam jabłka :) Papierówki, szara reneta, czy też antonówki :) Są świetne, bo nie tylko można zrobić z nich pyszne ciasto, ale również koktajle, soki owocowe itp.
OdpowiedzUsuńJabłka to idealny owoce ziarnkowy, który nie tylko dostarcza nam węglowodany, ale również witaminę C, witaminy z gr. B oraz sód, czy też potas. Najważniejszy również jest błonnik pokarmowy, który człowiek potrzebuje, bo wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy. Pektyny z kolei są dobre, bo one obniżają zły cholesterol LDL, więc można o jabłkach wiele, wiele mówić.
Szkoda tylko, że jabłka nie są doceniane w gastronomii, bo choć często robi się z nich szarlotkę, jabłka idealne nadają się nawet do surówek warzywnych. Pozdrawiam serdecznie.
Papierówki, to miłe wspomnienie również mojego dzieciństwa, spędzanego u babci. Ona co prawda nie miała sadu przy domu tylko w pewnym oddaleniu, ale sąsiad po drugiej stronie drogi tak. Często z przyjaciółmi zakradaliśmy się do niego. Ja stałam na czatach, kolega trząsł jabłonką, a Halina zbierała je w płachtę lub dół sukienki. Jabłek nie lubię za mocno ale papierówki to wyjątek, właśnie ze względu na to dzieciństwo.
OdpowiedzUsuń