*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





sobota, 29 kwietnia 2017

a może... krwawa

...zasłużyła na osobny post
czarna kiełbasa, krwawa, ozorowa, czarny salceson
u nas najczęściej jadano po prostu: z czarną


czarna kiełbasa, krwawa, ozorowa, czarny salceson-
prawdziwa wiejska worsztë (wurszta) z krwi wieprzowej....pamiętam jak studzono ją na stole w kuchni, układaną między dwie deseczki i obciążano ciężkimi przedmiotami  do zupełnego wystudzenia. Czarny salceson był kiełbasą bardzo lubianą na Kaszubach, dlatego przygotowywano go bardzo często.

* niestety już coraz rzadziej spotykana... i co dziwne nie jadłam jej nigdy kupionej ze sklepu.

Dawniej świniobicie na Kaszubach było często przeprowadzane. Czy to ze względu na posiadanie własnego wieprzka, czy z braku wieprzowiny w sklepach. Bicie świń i poprawne przygotowanie mięsa było nie lada sztuką. Zamawiano więc wprawnego rzeźnika. Pomagali mu domownicy. Przed ważnymi świętami bito świnie, a mięso przetwarzano również na kiełbasy, zylc, i pasztety.

3 komentarze:

  1. W czasach mojego dziecinstwa, gdy jeździłam z rodzicami na Kaszuby zajadałam sie podobno czerniną i czarnym salcesonem. Nie pamietam tego, ale mówiono mi, że jadłąm aż sie uszy trzęsły!To było bardzo dziwne, bo byłam na ogół strasznym niejadkiem!
    Ciepłę pozdrowienia w dezczowy poranek zasyłam!:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Własne przetwory są najsmaczniejsze. Jak napisała moja przedmówczyni, również w dzieciństwie jadłam czerninę i pamiętam to nawet. Dziś nie odważyłabym się jej zjeść gdzieś w restauracji bo trzeba umieć ją przyrządzić. Kiedyś to jedzenie miało smak, a przede wszystkim był szacunek do niego, dziś dzieci uczy się marnotrawienia jedzenia - przynajmniej na Mazowszu :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie czarna to codzienność, a młodzi niezbyt chętnie ją jedzą. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...