zakręcone ciasto z rabarberem |
Zakręcone ciasto z rabarbarem Przepis Doroty z bloga Dorota na przedmieściach
Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżeczek cukru
- masło do wysmarowania formy
na ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę 25 cm wysmarować masłem.
Rabarbar oczyścić , umyć , osuszyć i pokroić wzdłuż . W wysmarowanej
masłem formie poukładać rabarbar. Najlepiej zacząć od ścian tortownicy.
Im ciaśniej uda się to zrobić tym mniej ciasta się przedostanie na
wierzch/spód.
Ułożony rabarbar posypać cukrem.
Mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić
Białka oddzielić od żółtek nasepnie białka ubić na pianę ze szczyptą
soli. Gdy już będą gotowe dodajemy cukier i nadal ubijamy. W dalszym
ciągu ubijając dodawać żółtka i olej.
Następnie delikatnie połączyć mąki z masą. Ciasto wylać na ułożony rabarbar.
Piec w 180 stopniach około 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, przyłożyć talerz i wyjąć ciasto odwracając dnem do góry.
Świetnie wygląda to ciasto z rabarbarem. Są doznania smakowe, ale i wizualne. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZ dzieciństwa pamiętam jak przyniesiony przez babcię z ogrodu rabarbar żułam, wykrzywiając się przy tym niemiłosiernie, bo sam kwas. Czasami maczałam go w cukrze. Kompot lubię, ale odcedzony, bo zawsze denerwowały mnie ciągnące się "nitki" rabarbarowe. Ciasta z owocami nie lubię, więc nigdy nie miałam go w swoim menu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiast wygląda obłędnie ale niestety rabarbaru nie lubię od dzieciństwa kiedy to byliśmy zmuszani do picia kompotu ;)
OdpowiedzUsuńRabarbar kocham. A ciasto wygląda obłędnie. Robię!!!
OdpowiedzUsuńWow,
OdpowiedzUsuńWygląda bajkowo.