*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





czwartek, 27 lipca 2017

małosolne

czas pierwszych ogórków, cukinii....
lato

ogórki, koper, chrzan, czosnek, małosolne
małosolne, można posmakować prawdziwe latem.....
czas jagodowy też już mija..... ceny doszły do 14.70 zł/kg


przepis na zalewę do ogórków po kartusku

11 komentarzy:

  1. U nas jeszcze nie ma :) Ale masz rację, jak sie pojawią ogóreczki to zrobię małosolne, ciekawe jak będą smakować? Zawsze robimy koszone do razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpis powyżej to Ja :P Mąż się nie wylogował, ja jeszcze śpię i...
    Mo i mowa o kiszonych.
    buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aha.... sezonie ogórkowy nadchodż :) !!!!!

      Usuń
  3. Alis, szukam tu u Ciebie przepisu na ogórki po kartusku, które już kiedyś robiłam a które były prze-sma-czne!!!!!
    Mogę poprosić o linkę lub po prostu o przepis?! :))♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewa do ogórków po kartusku:
      4 szkl. wody
      1 szkl cukru
      1 szkl octu 10%
      2 łyżki soli

      drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
      Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.

      Porcja wystarczy na 4 słoiki 0,9 l

      Usuń
    2. proszę bardzo MM, czy podejrzałaś maszynkę do jgód?

      Usuń
  4. :)))))))))))))))) a ja cały czas zastanawiałam się co to jest to urządzenie?!myślę, pewnie jakieś ustrojstwo do sprzątania, w sensie zbierania śmieci ;)))) a tu taka niespodzianka! a samorobne to to czy kupne?!

    dzięki za przepis! jest fantastyczny :) w tym roku muszę zrobić w tej zalewie jeszcze więcej niż w ubiegłym , bo znikają w oka mgnieniu, ledwo do Świąt wystarcza :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to niemożliwe! nie widziałaś nigdy maszynki do zbierania. Są różne i bardzo podobne. Ta jest akurat samorobna... :)
      U nas tez sporo słoików takich ogórków robią. Ostatnio w zimie u znajomej jadłam nawet w zapiekance makaronowej. Mówiła, że zimą nie kupuje wcale świezych ogórków.... wykorzystuje to co zaprawiła. Oczywiście zpapugowałam i też dodaję ze dwa do zapiekanek, tak dla podkreslenia smaku :)

      Usuń
  5. Kupuję w polskim sklepie ogórki po kaszubsku... wydaje mi się, że dobre w smaku :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozczulam się..... i dlatego lubię blog!!! każdy kontem oka wyłapie o czym piszemy- dyskutujemy.....
      jesli w słoiku (!!!) są: mniejsze ogórki, kawałeczki papryki, kopru, czosnku i przyprawy (ziela, pieprze)- to jest dokładnie TO. smak chrupiących ogórków i papryki, kilka zastosowań mają- nie musi słoik przebywać w lodówce. TO to jest o czym piszemy. Smacznego :)

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...