*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





sobota, 27 kwietnia 2019

3xp

 do pooglądania:
bohaterowie bajek inaczej


do poczytania:
 porządki


do przygotowania:
golonka w misce żaroodpornej
rzadko przygotowuję, ale to pyszne pachnące danie. Jeśli pozostaną skrawki i sos, drugiego dnia gotuję rosół i z warzyw oraz pozostałości będzie doskonały pasztet.
Jeśli akurat zostało trochę więcej mięsa, to gotuję lub podsmażam kwaśną kapustę i mam doskonałe danie z kiszonej kapusty.
golonka pieczona miska żarodporna, sos z golonki
taka zaprawiona przyprawami, które stosujemy na co dzień , podlana 300 ml wody, pieczona w misce żaroodpornej w proporcjach:1 kg/ godzinę piekarnik na 220 stopni- to przepyszny obiad, również w święta. Golonkę możemy zaprawić wcześniej (1 lub 2 dni przed pieczeniem)

13 komentarzy:

  1. Golonka jest ulubionym jedzeniem mojego szwagra :)
    Twoja pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja golonka wygląda bardzo apetycznie!Mój mąż czasem ma ochotę na golonkę.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sekrecie napiszę, że moi czasem specjalnie zostawiają te skórki smakowite, bo to niby za tłuste... ale znalazłam sposób na ich wykorzystanie, więc nie martwi mnie to wcale :)

      Usuń
  3. Ależ ta golonka smakowicie wygląda.. zawsze się bałam, że to za tłuste mięso, ale kto wie, może kiedyś przygotuję Mężowi. Byłby zachwycony takim daniem! Pozdrawiam i życzę Ci miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mężowi przygotuj, drugiego dnia ugotuj rosołek, 2 marchewki, selea spory kawałek, por, pietruszki, cebulę i kilka ząbków czosnku. możesz dorzucić seler naciowy, lubczyk pietruszkę zieloną, a nawet brokuła. Odchudzisz doskonale pozostałości golonki. I pasta zblendowana lub nawet zapieczona pozwoli zamienić kupne wędliny na pyszny i zdrowszy pasztet na kanapki.

      Usuń
  4. Zrobię mężowi, on jest fanem golonki :-) Wielkim :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to czas doprawić i wpakować do miski, ehhhh obiad przepyszny. :D

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. wygląd??? ale smak i zapach to dopiero przekonywujące atuty... :D

      Usuń
    2. :)
      No niestety jeszcze nie wynaleźli możliwości częstowania się przez monitor :D

      Usuń
  6. Widać, że dobra z Ciebie gospodyni. Żadne jedzenie się nie zmarnuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za przemiły komentarz... urosłam trochę, tak się czasem mówi :D

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...