*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





wtorek, 21 listopada 2017

przypochlebić się

... testy pieczenia bułek, w tym przykrytych listkiem kapusty trwają.....
na tak upieczoną bułkę lub chleb- przykryte liściem kapusty, który w efekcie się spiecze mówili greczok (bułki wychodzą po liściem bardzo blade, testuję dalej.... :)

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. upieczenie chleba korci mnie od dawna, jak czytam sporo osób tu zaglądających piecze..... na mnie jeszcze pora nie przyszła, ale trafiłam przypadkiem na najprostszy przepis na 8-9 bułek i testuję. Zrobiłam już trzy razy więc jest szansa, że się nauczę. Chociaż to drożdżowe ciasto sprawia mi sporo problemów.....

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. czy tu chodzi raczej o zachowanie wilgotności pieczywka... ?

      Usuń
    2. według opowieści to ta kapust się przypalała i nawet trzeba ją było skrobać. moze nie o wilgotność tylko właśnie o zapach i smak tej przypalonej kapusty chodzi. Bo pierwsze które miałam takie jak kamień wywoływały wspomnienia.... jak kiedyś greczok.......

      Usuń
  3. Kiedyś moja mama piekła bułki\chleb na liściu kapusty, ale o przykrytych liściem nigdy nie słyszałam. Warto się w to bawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to mnie ciekawi, wqiesz na pewno czy były kładzione na liściu? bo u nas rozbieżności właśnie. Dokładnie to określiłaś: chodzi o trochę zabawy na długie listopadowe wieczory :) O przywołanie smaku dziecinstwa dla mojego mena.... Tylko są rozbiezności co do tego liścia. Teściowa piekła taki duży okrągły chleb, czy raczej ogromną bułkę.Ja robię próby i testy wg wskazówek. Każda mi sie przyda. Czy u Was ten chleb miał jakąś nazwę?

      Usuń
    2. Na liściu kapusty to nie słyszałam, ale o chlebie pieczonym na liściach chrzanu a i owszem. I wydaje mi się również, że to powinno być pod chlebem czy tam bułką, nie nad.
      Przypomniałaś mi o moim chlebku, muszę zaczyn zrobić.

      Usuń
  4. Chleb to był\jest chleb:)
    Taki chleb był pieczony bezpośrednio na liściach. Po wyrobieniu bochenek był kładziony na liście kapusty\dębu i wsuwany do pieca chlebowego na czystą polepę. Ja tak piekłam podpłomyki. Można wykładać liśćmi blachę.
    Smak tamtego chleba bardziej zależał (tak myślę) od jakości spalanego drzewa niż liści:)
    A Ty pieczesz w prawdziwym, tradycyjnym piecu chlebowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie :)
      nie piekę chleba, nawet teraz nie zdecydowałam się na próby. Przepis jest na bułki i to próbuję. Dziś kolejna próba i smakowanie w wykonaniu krewnej... :)

      Usuń
  5. Ja w każdym razie lubię bledsze bułki.Żałuję,że nie mogę w tej chwili eksperymentować z pieczeniem, bo mam uszkodzony piekarnik.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować z liściem :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...