*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





sobota, 23 kwietnia 2016

dodatki

do obiadu, do posiłków
lubimy surówki, marynaty i przetwory. Te przygotowane z jesiennych warzyw są najsmaczniejsze .....




kapusta kiszona, buraczki, papryka marynowana, ogórki kanapkowe
nie wszyscy lubią to samo więc propozycji jest kilka
  • zdecydowany numer jeden to kapusta kiszona (wymagania mamy duże, musi być smaczna)
  • buraczki ze słoika, tu najnowsza wersja: buraczki z kleksem (tak nazywamy wersję z łyżeczką majonezu, sporo popieprzone)
  • papryka w zalewie słodko kwaśnej z kropelką oliwy (nasza zalewa do ogórków po kartusku), we wrześniu dostałam spory koszyk zielonej papryki, dokupiłam do niej żółtej i czerwonej i zaprawiłam. Jeśli potrzeba to kroję ją drobniej i przygotowuję do tortilli, używam do szaszłyków lub podaję z sałatą i sosem czosnkowym. W tym słoiku akurat same dolne części papryki, mogą posłużyć jako dekoracyjne miseczki na sos.
  • ogórki kanapkowe wersja z przepisu. w tym roku również zrobimy sporą porcję. Można zjadać do obiadu lub pięknie na kanapkach. Doskonale zastępują surowe zielone ogórki. Warto tylko dopasować zalewę do swojej smaków swojej rodziny.
  • zielona sałata jako dodatek i dekoracja

12 komentarzy:

  1. ale super! pyszności!
    choć na zaprawy ostatnio brakuje mi czasu... szkoda :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też kiedyś nie miałam czasu na słoikowanie, ale to się zmieniło, mogę przygotować zaprawy i to nie tylko dla siebie. Przetwórstwo kwitło. Mogłam jeszcze wspomóc pracujących :) Może ktoś jesienią wspomoże Cie słoikami. A może starsza odkryje jakieś talenty w tym kierunku, w końcu to pochodne ogrodnictwa- przetwórstwo... :)

      Usuń
  2. Ale u Ciebie pyszności!Te ogórki kanapkowe są również ciekawe( sprawdziłam skład przypraw- pasuje!) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas skład zalewy jest dobry, ale u mojej siostry lubią mniej octu. Więc na porcję zalewy dodaje więcej wody. Zrezygnowałam tej zimy z kupowania pomidorów i ogórków, doskonale zastępuję je tymi ze słoików i papryką. Tyle się spotyka teraz opinii, aby jadać toe warzywa które są u nas sezonowe właśnie :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. na warzywa-- jak najbardziej wskazane... :)

      Usuń
  4. Uwielbiam! Miałabyś problem goszcząc mnie przy stole, bo ja kocham wszystkie te przetwory - od kapusty, przez buraki, po ogórki :). Zjadłabym wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i taka odpowiedź mi się podoba, lubię puste talerze...
      :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Te buraczki ze słoika to marynowane? Uwielbiam takie dodatki ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te potarte to nie marynowane:

      Przepis najprostszy z możliwych:
      5,5 kg buraków gotuję (0,5 to tak na odpady ze skóry) BEZ soli. Gotuję ok 1 godz.
      Na 5 kg potartych buraków daję 1 szkl cukru, 1 szkl octu, 1 łyżkę pieprzu (nawet czubatą, bo mój własny lubi popieprzone). Mieszam, zostawiam ok godziny lub dwóch. I do słoików, też BEZ soli. W słoikach zagotuję i gotuję ok. 10 min.

      Marynowanych w zalewie też robię kilka słoików, ale te wykorzystuję do czego innego :)

      Usuń
    2. takie potarte buraczki ze słoika mają u nas kilka zastosowań... możesz poczytac tu: http://mojaalis.blogspot.com/2014/09/kolor-buraczkow.html

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...