posłuchałam Teresy
bardzo chrupiące , prawdziwe chruściki. Na takie grube wyrośnięte drożdżowe mówimy faworki |
Przepis na faworki
kruche
Skladniki:
- 3,5 szkl. mąki,
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- czubata łyżka miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki wódki 40 %,
- 10 żółtek.
Wygnieść wszystkie składniki. Ugniatać 10 -15 minut walkiem. Bardzo cienko rozwałkować.
kruche
Skladniki:
- 3,5 szkl. mąki,
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- czubata łyżka miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki wódki 40 %,
- 10 żółtek.
Wygnieść wszystkie składniki. Ugniatać 10 -15 minut walkiem. Bardzo cienko rozwałkować.
1
Smacznego :)
OdpowiedzUsuńPyszności, choć się za głowę złapałam czy to już tłusty czwartek? ;) Uściski!
OdpowiedzUsuńWczoraj przyjaciółka, która jest już na emeryturze, przyniosła mi do pracy faworki. Borzezielony, jakie one były dobre :)
OdpowiedzUsuńKarnawał to faworki :))))
Też je smażę, ale najczęściej w tłusty czwartek:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku, a nie mam wszystkich produktów. Musiałaś akurat w niedzielę, kiedy sklepy pozamykane, taki przepis podawać?:)))) Smacznego życzę i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki! Ale mam teraz na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńNo mi też narobiłaś smaka na te faworki, wyglądają obłędnie! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńNiby mam więcej czasu a i tak jakoś tak przecieka przez palce... może to przez tę pogodę taką nijaką?
OdpowiedzUsuńO faworkach tylko marzę...
OdpowiedzUsuń