Przypomnienie:
Zalewa do ogórków po kartusku:
4 szkl. wody1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli
drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.
Porcja wystarczy na 4 słoiki 0,9 l
papryka marynowana (również z zalewy po kartusku- z dodatkiem listka pietruszki, listka selera i łyżki oleju)
Idę robić te ogórki po Twojemu, a miałam robić nic:)
OdpowiedzUsuńi poleciałam ja Ci do Ciebie... a tam takie cuda!!! warto pisać bloga. Warto.
Usuńusmiechy posyłam....
:) wyglądają smakowicie :) na takie frykasy, to jestem skazana na polski sklep.
OdpowiedzUsuńi to bardzo dobre miejsce na zakupy. Smak takich słoikowych przetworów jest super. Długo z nich też korzystałam. Teraz mogę przetwarzać to słoikuję :)))))
Usuń