rolada z piersi kurczaka i brokułów
- proste wykonanie: zmielić mięso i roślinę- maszynką lub blenderem, doprawić, zawinąć w folię aluminiową na kształt wałka i szerokość garnka. Zawinąć w folię "alu" po raz drugi, zagotować w wodzie, pogotować ok. 20 minut lub pod przykryciem parzyć we wrzątku ok 40 minut. Wędlina drobiowa gotowa.Można zjeść na zimno lub do obiadu na gorąco.
wykonanie: dorosły "dzieć"- ale porcję dostałam :) |
Oooo? Nigdy nie jadłam... :)
OdpowiedzUsuńto cyc kurzy, zielsko i w folię.... :)
UsuńAle fajne, Alis :) A co to znaczy parzyć we wrzątku? I czy brokuła mieli się na surowo?
OdpowiedzUsuńdzieć zmielił brokuła surowego, gdybym ja robiła to dodałabym jednak lekko zagotowanego, bo pierwszego dnia lekko wyczuwałam surowe warzywo. Na drugi dzień już nie więc trzeba smak dopasować pod siebie.
UsuńParzyć to zostawić we wrzącej, gorącej wodzie. Na kuchenkach jeszcze przez jakiś czas palniki utrzymują ciepło i temperaturę. Ja na gazówce robię to w ten sposób, że co chwilę zapalam gaz, a gdy woda bombluje gaszę...
Aha :)Ja też chyba bym podgotowała brokuły...
UsuńZielone "najlubię", jakby powiedział mój Małoletni w stanie surowym ewentualnie lekko zblanszowanym. To jednak wygląda przekonywująco;)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś poszukiwania były...- zostało jeszcze TO zielone?
Usuńno proszę, takie łatwe i szybkie, może kiedyś spróbuję zrobić :) chociaż mój synek zielonego raczej nie przełknie
OdpowiedzUsuńeeee, możesz na żółto z papryką lub kukurydzą, na czerwono z papryką lub marchewką.... - inne kolory warzyw nie przychodzą mi do głowy.....
UsuńWspaniały pomysł:)Inspirujesz zrobię sobie takie coś:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmyślę, że możesz nawet w róznych kolorach...
UsuńWygląda troche zielono ;) ale skladniki sa same w sobie smaczne to i rolada pewnie tez super smaczna ☺
OdpowiedzUsuń