u Kozy Domowej
sporo prawdy... tej o kiedyś!!
moje dzieciństwo, dorosłość Rodziców... codzienność Dziadków
(ale nie moich!) Ja miałam Dziadków na wsi....
do posłuchania....
jak ugotować rosół
szybkowar to garnek mojego dzieciństwa i młodości. Mam i ja...
do przygotowania:
spotykane tylko na Kaszubach danie na spotkania RODZINNE- chrzciny, przyjęcia i wesela.Na Urodziny, Rocznice i różne rodzinne spotkania to w czasie dzisiejszym posmakujemy.....
Nazywane na Kaszubach: potrawka lub frykas z ryżu
potrawka z ryżem- danie z kury rosołowej, ryż ze specjalnie przygotowanym sosem z owocami: rodzynki, agrest, winogrona, mandarynki,- mięso gotowane i do tego kubek gorącego aromatycznego rosołu z zielonym listkiem pietruszki... przepyszne.... |
- rosół z kury z warzywami (sporo: marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek,- zielone: lubczyk, por, pietruszka......)
- ryż (posolony, gotowany/parzony z odrobiną cukru, masła w zamknięciu i zaciemnieniu)
- żółty sos do ryżu, roztopione masło z mąką (zasmażka) z rosołem, żółtkami, sokiem z cytryny, rodzynkami, i warzywa z rosołu....
- gotowane mięso z kury (z kurczaka, z bojlera, z kogutka---- najzdrowsze, gotowane z warzywami mięso w rosole)
Hejka :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj korzystam z wolnego dnia i zamierzam podziałac w ogrodzie :)
W moim przepisie do żółtego sosu dodaję jeszcze śmietanę. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńjadłam - prze-py-szne!
OdpowiedzUsuń:)
Moje dzieci uwielbiają potrawkę,u mnie dodatek mięsny to mięsko ze skrzydełak
OdpowiedzUsuńznajomy smak. :) cieszy mnie to bardzo.
OdpowiedzUsuńpozdrowienia wszystkim podsyłam, tym razem pędzące z bardzo porywistym wiatrem....
A ja właśnie trafiłam na coś zupełnie przeciwnego, to znaczy wolnowar...
OdpowiedzUsuń