rosół z kluseczkami |
kluseczki
śliczne, mięciutkie kluseczki
śliczne, jeszcze bardziej pomarańczowe, zbyt mięciutkie kluseczki |
sitko ze szpatułką
sitko kluseczkomania
Najważniejsza w tym wszystkim jest gęstość ciasta i jego napowietrzenie :)
Można zrobić z całej porcji- będzie sporo lub z połowy składników. Przetestowałam, można część zamrozić i na szybko mieć do rosołu lub pomidorówki.
Ciasto należy wyrabiać, aż stanie gładką i lśniącą masą, możemy zrobić to mikserem, pamiętając aby ciasto było dobrze napowietrzone, jeśli jednak przygotowujemy niewielką ilość praktyczniejsza będzie drewniana łyżka.
Alis, wszystko wygląda przepysznie. Zaciekawiłaś mnie bardzo tym sitkiem do klusek i samymi kluskami. Uwielbiam robić wszelkiej maści kluski, jeść też,ale przede wszystkim robić. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńtestuję przepis który dostałam wraz z sitkiem i też z tego przepisu jadałam kluseczki. Potwierdzam pyszne są.
UsuńCiasto na kluseczki:
0.5 kg mąki.
Łyżeczka soli.
5 jajek .
Szklanka wody.
Wymieszać. Lub z dodatkiem wody dodać zblenderowaną pietruszkę (lub inne zielone lub dynię- to będą żółte)- kolor wody ma być koloru przyszłych kluseczek. Do wody w której gotujemy kluseczki dodać 2 łyżki oleju, aby kluseczki się nie sklejały :)
To znaczy, że przeciskasz przez sitko i odcinasz z Drugiej strony, bezpośrednio na wrzątek ?
OdpowiedzUsuńKwa
tak korzystałam z sitka ze szpatułką. Całą sytuację najlepiej widać na sitku na garnku, takie gładkie ciasto. Moje niestety trochę zostawało na sitku, ale będę dążyć do czystej doskonałości :)
UsuńNo właśnie?! Jak to robisz, jak wygląda takie sitko? kiedyś pokazywałaś na blogu różne gadżety do kuchni, ale sitka do klusek nie pamiętam.. :)
OdpowiedzUsuńnie było9 tam sitka, ale jeszcze trochę je postestuję, -koniecznie chciałabym zrobić pietruszkowe, bo sporo natki mam w ogródku. To wtedy dorzucę do przyda się :)
UsuńMusze poszukac sitka, uwielbiamy kluski :) dzieki
OdpowiedzUsuń