*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





poniedziałek, 31 sierpnia 2020

zapasy zimowe

Produkcja trwa, 

nie miałam w planie takich zwiększonych zapasów, ale na rynku w sierakowicach zakupy warzyw tak nas wciągnęły, że teraz trzeba to przerobić..... 

... a że w związku z przypuszczalnymi ograniczenia chorobowymi, zapasy mogą się przydać, to produkcja trwa

Ogórki po kartusku




Zalewa do ogórków po kartusku:

4 szkl. wody
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
2 łyżki soli

drobno pokrojona cebula, łyżeczka gorczycy, łyżeczka pieprzu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, liść laurowy. Zagotować.
Do słoików: ogórki, kawałki papryki, gałązki kopru, plasterki czosnku, kawałeczki korzenia chrzanu. Zalać zalewą z cebulą i dodatkami. Słoiki gotować 6-7 minut.


Porcja wystarczy na 4 słoiki 0,9 l  

 papryka marynowana (również z zalewy po kartusku- z dodatkiem listka pietruszki, listka selera i łyżki oleju) 

 

PS nie wiedziałam, że ogórki są tak bardzo sortowane: dwa rodzaje ogórków, cena za kg 5 zł i 6 zł, pytam czym się różnią? droższe są proste,  tańsze to te zakrzywione, przebrane. Można podejrzeć na zdjęciu, które na świeższe wyglądały...

3 komentarze:

  1. Zapasy imponujące, u mnie na razie jeden słoik zielonej fasolki. Dobrze, że nie ma obowiązku prostowania ogórków, jak to dawniej z bananami bywało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli to wszystko smakuje, tak jak wygląda, to nie ma nic lepszego na zimowy stół :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...