*******
Witam serdecznie, lecz..... pamiętaj- jesteś tu gościem. Internet jest dla wszystkich, tutaj jest moje miejsce.
I niech Ci się nie wydaje, że mnie znasz, bo mogę mieszkać na drugim końcu świata.... :)))





środa, 23 listopada 2016

dwa...

...jabłuszka do fartuszka, a to trzecie zjem
słowa piosenki ciągle przypominają o sobie, bo przecież jesienią najsmaczniejsze są jabłka.....
jabłka szara reneta jabłka zapiekane
dostałam reklamówkę jabłek, wygląd nie najpiękniejszy, ale to stara odmiana Szara Reneta. Ręcznie zerwana z przeznaczeniem dla nas. Miła niespodzianka.

Zapiekam więc te jabłka w misce żaroodpornej na różne sposoby. Bardzo lubię sposób, który mogę przygotować z jabłkiem prosto z drzewa, tylko kilka razy w sezonie. Jabłko zapieczone z mięsem kaczki lub gęsiną. Jaki smak, tylko wygląd takiego pływającego w sosie czegoś tam, nie zachęca.
  • Więc przygotowuję je jako dodatek do obiadu. Polewam takie jabłka po prostu sosem z pieczenia, dodaję ziaren różnych i obficie posypuję majerankiem. 
  • Wersję na słodko pewnie wszyscy znają: rodzynki, inne suszone owoce, pestki słonecznika, dyni, siemienia lnianego i sezamu. Na to miodu polewam trochę i cynamonu podsypię.

tu o starej odmianie Szara Reneta

4 komentarze:

  1. A ja jabłko z miodem i cynamonem, czasami dodaję orzechy i rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jabłka! a ryż z jabłkami to juz w ogole - Mistrzostwo swiata <3 http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jabłkami? nie jadamy. Ale chętnie z podpowiedzi skorzystam :)

      Usuń

Komentarze mile widziane. Dziękuję bardzo za wpis :)

Poprzednie posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...