i jako przepisy, i jako opinię i jako etykietę.
temat mnie bardzo kręci, Muszę go ruszyć, gdy spowolni codzienność
dziękuję
- kiszona cebula, to dumnie brzmi (bezpieczniej będzie skopiować również przepis Kresowej Zagrody, bo znika mi wszystko ostatnio w sieci:
Cebula kiszona
Składniki:
Cebula czerwona
Przyprawy: gorczyca, suszony koper, czosnek, liść laurowy, garść na 1 litr.
1 łyżka soli kamiennej na 1 litr przegotowanej wody
Przyrządzenie:
Pokroić cebulę w ćwiartki lub półćwiartki, zależnie od wielkości. Włożyć do zamykanego słoika, zasypać garścią przypraw. Przygotować wodę z solą. Przegotowaną wystudzić do ok. 40 stopni, rozpuścić w niej odpowiednią ilość soli i zalać cebulę. Zamknąć szczelnie słoik i nie otwierać przez ok. 5-6 dni. Trzymać w ciepłej kuchni.
W sumie niezbyt skomplikowany przepis.A jestem bardzo ciekawa smaku takiej kiszonej cebuli.Wrócę po przepis. Pozdrawiam serdecznie.Uśmiech przesyłam!
OdpowiedzUsuńSmaczniejsza jest ta pokrojona cienko. Na wszelakie kanapki pyszność :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą kiszona cebulą. Na pwno pyszna i zdrowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie, Alis!:-)