![]() |
sałatka z buraków w nowoczesnej wersji.... |
buraki, sałata, ser biały, mandarynki, rodzynki, sos sałatkowy
buraczki z tego przepisu
pokrojone w drobną równą kostkę, gotowałam uczciwie całą godzinę. Są pyszne, można podjadać w sałatce lub dodać do zupy
BURACZKI NA ZUPĘ OD PIEGUSKAinspiracja
- buraczki
DO SŁOIKA (0,9 lub 1,0 litra)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu
woda
Buraczki umyć i obrać ze skórki ( większe można pokroić ), poukładać w litrowych słoikach . Do każdego słoika wlać podaną ilość soli, cukru, octu i dopełnić wodą. Słoiki szczelnie zakręcić, wstawić do dużego garnka ( na dno wyłożyć ściereczkę ) i gotować przez 1 godz na średnim ogniu.
Buraczki najbardziej lubię w formie zasmażanej;)
OdpowiedzUsuńAczkolwiek nie gardzę też inną formą. Zwłaszcza na surowo, bo wspomagają moją walkę z nadciśnieniem:)
apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki!
OdpowiedzUsuń