u Agnieszki: jak mieć dobry listopad
W autobusie siedzi facet i w myślach narzeka. Za nim siedzi jego Anioł Stróż i skrzętnie wszystko notuje. Facet myśli sobie: moja żona to zołza, szef to drań, a moi przyjaciele to świnie. Moje życie jest do d..py…”. Anioł wszystko to spisuje skrupulatnie i myśli sobie: dziwne to zamówienie, ale trudno, muszę je spełnić – taka jest moja rola.
do posłuchania:
Nic nie mam
Zdmuchnęła mnie ta jesień całkiem
do przygotowania:
okrasa z gęsi: surowe mięso z piersi gęsi, cebula, przyprawy: sól, pieprz.
Pierś mielimy razem ze skórką lub przynajmniej częścią z jednej połówki i cebulą. Doprawiamy dość sporo pieprzem i solą. Przechowujemy w glinianym lub szklanym naczyniu w lodówce przez kilka dni. Część którą nie zjemy przeznaczamy na mielone kotlety lub okraszamy łyżką takiego pachnącego mięsa inne potrawy. (bigos, leczo, kapuśniak itp.)![]() |
mówimy na to danie po prostu okras, smaczne i pachnące smarowidło na chleb |
metka
tatar
carpaccio
obecnie okrasa z gęsi nazywana jest okrasą kaszubską
U mnie też okrasa na tapecie. Nie dodaję cebuli, za to obowiązkowo cząber. Dla nas bez cząbru to nie okrasa. Robię sporo a resztę zamrażam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńróżne wersje próbowaliśmy, najpierw mrozić potem mielić, mielić i gotową mrozić, ale nas nie przekonało... najlepsza na świeżo...
Usuń:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń